یک کارشناس حقوق بین الملل در خصوص حکم دادگاه آمریکا مبنی بر محکومیت ایران به پرداخت غرامت به رضاییان گفت: اگر بنا باشد در دادگاههای داخلی هر کشور به موضوعات بین المللی رسیدگی شود، ایران هم میتواند پرونده حمله نظامی آمریکا به طبس را مطرح و حکم صادر کند.
مسعود اخوان فر کارشناس حقوق بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص حکم یک قاضی فدرال آمریکا مبنی بر محکومیت دولت ایران به پرداخت ۱۸۰ میلیون دلار به جیسون رضاییان خبرنگار دو تابعیتی روزنامه واشنگتن پست گفت: احکام صادره از دادگاههای داخلی آمریکا بر علیه سایر کشورها سابقه چندین ساله دارد که در حقوق بین الملل توسط حقوقدانهای مطرح بارها اعتراض شده است.
وی ادامه داد: اگر بنا باشد در دادگاههای داخلی هر کشور به موضوعات بین المللی سایر کشورها رسیدگی شود جمهوری اسلامی هم میتواند در دادگاه طبس و سبزه وار مسئله پرونده حمله نظامی آمریکا به طبس را مطرح و برای آن حکم صادر کند این اقدام همانقدر مضحک است که دادگاهی در کالیفرنیا حکمی علیه جمهوری اسلامی صادر کند.
اخوان فر تصریح کرد: از منظر حقوق بین الملل حکومتها و نظامهای سیاسی براساس معاهده ۱۹۶۹ موسوم به معاهده وین که در خصوص توافق بین دولتها راهگشاست و هم چنین معاهده موسوم به الجزایر که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بین کشورمان و آمریکا امضا شد توافق کردیم که در دیوانی بین المللی و در شهر لاهه موضوعات خود را به یک مجموعه سه شعبهای در دیوان داوری ارایه شده و مسائل بین دو کشور را از این طریق حل و فصل کنیم.
این کارشناس حقوق بین الملل افزود: مسیر دیگر برای پیگیری موارد موجود بین دو کشور پیگیری مسائل براساس توافق طرفین در محاکمی نظیر ICJ یا همان دیوان بین المللی دادگستری که صلاحیت اختیاری بین دولتها را دارد به نتیجه برسانیم. براین اساس اینها رویههای جاری حقوق بین الملل است و تخلفات آمریکا در این رابطه سال هاست که ادامه دارد.
وی اظهار داشت: از منظر اینکه جمهوری اسلامی در قبال این اقدام آمریکا چه میتواند انجام دهد، باید گفت: جدایی از اعتراضات دیپلماتیک که به دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران ابلاغ خواهد شد باید مسیر دیگری که نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیش بینی کردهاند و آن رسیدگی تعدادی از محاکم دادگستری به این امر است را مورد توجه قرار داد.
اخوان فر با تاکید براینکه جمهوری اسلامی در برخورد با این قبیل زیاده خواهیهای آمریکا نیازمند یک عزم و حرکت ملی در چارچوب فرایند عملی سه قوه خواهد بود، گفت: براین اساس امور بین الملل قوه قضاییه، امور بین الملل مجلس شورای اسلامی و بخش حقوق بین الملل ریاست جمهوری باید به میدان آمده و این سه مجموعه اقدامات متناسبی در عرصه جهانی در قبال آمریکا انجام دهند.
این کارشناس حقوق بین الملل در پایان خاطر نشان کرد: براین اساس برخورد با این قبیل زیاده خواهی آمریکاییها حرکتی تک قوهای نیست که هر کس به گردن دیگری بیندازد و همه باید تحت نظارت مقام معظم رهبری برای حمایت از استقلال نظام مقدس جمهوری اسلامی و در چارچوب آموزههای اسلامی در این مسیر گام بردارند.